Op uitnodiging

Het varken in de Arabisch-islamitische cultuur

Datum:
6 mei 2019 van 11:00 tot 14:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

KNAW Lunchlezing door Remke Kruk, lid van Domein Geesteswetenschappen en emeritus hoogleraar Arabische taal en cultuur, Universiteit Leiden.

De Koran verbiedt het eten van varkensvlees, in navolging van het jodendom. Op grond daarvan wordt zowel door moslims als door niet-moslims vaak aangenomen dat alles wat met varkens te maken heeft voor moslims verboden, of op zijn minst onacceptabel is. Bij nadere beschouwing blijkt dat allemaal veel ingewikkelder te liggen, te beginnen met de verschillen in uitleg van het betreffende Koranvers. De vraag kan verder ook gesteld worden in hoeverre godsdienstige opvattingen in het verleden bepalend waren voor de manier waarop over het varken werd gesproken.

In dat kader kijkt Remke Kruk, lid van Domein Geesteswetenschappen en emeritus hoogleraar Arabische taal en cultuur, Universiteit Leiden, naar klassieke Arabische teksten van verschillende aard vanaf de 9e eeuw. Speciale aandacht besteedt zij aan medische teksten; het intrigeert dat de mogelijkheid van transplantatie van varkensbotten in mensen wordt genoemd. In haar lezing zal Remke Kruk af en toe ook verwijzen naar hedendaagse moslimse problematiek in verband met het varken.

De bijeenkomst is uitsluitend toegankelijk voor leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten. 

Aanmelden

Leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten kunnen zich per e-mail aanmelden bij Linda Groen via