Historische kennis: tussen academie en maatschappij

Datum:
24 januari 2013 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
Spui25, Spuistraat 25-27, 1012 XM Amsterdam.
Voeg toe:

Lezing in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), een instituut van de KNAW.

De belangstelling voor geschiedenis heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen bij een breed publiek. Populair historische websites en evenementen schieten als paddenstoelen uit de grond en televisieprogramma’s over geschiedenis kunnen zich verheugen in een grote populariteit. Paradoxaal genoeg is het academische historisch onderzoek regelmatig onderwerp van kritiek. Het zou vaak te weinig maatschappelijk relevant zijn. Verder wordt historici verweten dat ze geen stelling nemen in politiek-maatschappelijke debatten.

Tijdens deze avond wordt gedebatteerd over het maatschappelijk nut van historische kennis. Is het waar dat historisch onderzoek vaak niet maatschappelijk relevant is en hoe bepaal je dat? Hoe breng je de relevantie van historisch onderzoek over het voetlicht? Nemen historici inderdaad te weinig stelling in actuele debatten?

De sprekers

Maarten Prak is hoogleraar Economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Honorair Conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum. Hij was adviseur voor de televisieserie De Gouden Eeuw en is de auteur van Gouden Eeuw. Het raadsel van de Republiek (2002), waarvan dezer dagen een herziene editie verschijnt.

Jan Lucassen is emeritus hoogleraar Internationale en comparatieve geschiedenis aan de Vrije Universiteit en Honorary Fellow bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Recente publicaties van zijn hand zijn (met Leo Lucassen) Winnaars en Verliezers. Een nuchtere balans van vijfhonderd jaar immigratie ( 2011) en (met Leo Lucassen en Patrick Manning) Migration History in World History. Multidisciplinary approaches (2010).

Paul Knevel is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en coördinator van de opleiding Publieksgeschiedenis. Hij was conservator bij het Legermuseum en hij publiceert regelmatig boeken en artikelen bestemd voor een breed publiek. Samen met studenten stelde hij Meerstemmig Verleden. Persoonlijke verhalen over het Nederlandse slavernijverleden (2011) samen.

Rutger Bregman studeerde Geschiedenis en is redacteur van de Volkskrant. Hij schreef enkele kritische artikelen over academische geschiedbeoefening.

Moderator: Henk Looijesteijn

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl of telefoon 020 525 8142

Meer informatie