KNAW-webinar

Hoe maken we gebouwen CO2-neutraal?

Datum:
14 september 2021 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie:
Online, via Zoom
Voeg toe:

Hoe kunnen we in Europa alle gebouwen en de bouwsector CO2-neutraal maken? De Europese wetenschappelijke denktank EASAC deed daarover deze zomer een aantal ingrijpende aanbevelingen in het rapport Decarbonisation of buildings.

Het zal ook voor de bouwsector alle hens aan dek worden om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen, concludeert de EASAC. De bouwsector zelf moet gemoderniseerd worden, en bij materiaalgebruik, wetgeving, bouwvergunningen en -subsidies en renovatie moeten we veel meer rekening houden met de gevolgen voor CO2-emissie.

In dit webinar presenteren betrokken wetenschappers de analyses en aanbevelingen en gaan ze in gesprek over wat die voor Nederland betekenen.

De inleiding door Bill Gillett is in het Engels. De voertaal voor de rest van het webinar is Nederlands.

Het rapport is hier te lezen op onze website.

EASAC (European Academies' Science Advisory Council) is een samenwerking van Europese academies, waar de KNAW actief lid van is.

Decarbonisation_of_buildings-pixabay30.07.2021

Met:

  • Wim van Saarloos, EASAC-vicepresident en voormalig KNAW-president, geeft een korte inleiding over EASAC
  • Bill Gillett, Energy Programme Director van EASAC en projectleider Decarbonization of Buildings, over de belangrijkste observaties en aanbevelingen uit het rapport.
  • Marleen Spiekman, senior scientist bij TNO en lid van de EASAC-werkgroep die het rapport heeft opgesteld, over de vertaling van de aanbevelingen naar de Nederlandse situatie.
  • Maarten van Poelgeest, voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving, over de uitdagingen voor Nederland vanuit het perspectief van het rapport en het klimaatakkoord.
  • Lisanne Havinga, assistant professor aan de TU Eindhoven op het gebied van de optimalisatie van energiegebruik en binnenhuisklimaat, over de benodigde aanpassingen in de gebouwde omgeving.

Rondetafelgesprek en discussie met het publiek onder leiding Richard van de Sanden, TU Eindhoven en lid van het EASAC Energy Steering Panel.