Academische vrijheid

Intimidatie van wetenschappers: wie beschermt academische vrijheid?

Datum:
24 juni 2021 van 19:30 tot 21:00 uur
Voeg toe:

De druk op wetenschappers, bijvoorbeeld op sociale media, kan hoog oplopen als hun resultaten een deel van het publiek niet bevallen. Hoe kunnen wetenschappers onder dergelijke druk en intimidatie hun vrijheid bewaren en zichzelf niet censureren?

Wat voor dynamiek zit er tussen online en offline intimidatie? Wat is hierin de taak van de instellingen en voor wetenschappers onderling? En wat kan de wetenschap leren van de journalistiek, waar men al langer werkt aan oplossingen voor (online) intimidatie? Deze vragen komen aan de orde in dit webinar. De KNAW wil met deze en andere discussies het gesprek over academische vrijheid aanjagen, zoals zij heeft aangekondigd in het recent verschenen rapport Academische vrijheid in Nederland.

Kader webinar intimidatie van wetenschappers - bron Rijksmuseum

Sprekers

  • Welkom door Ineke Sluiter, president KNAW
  • Peter-Paul Verbeek, universiteitshoogleraar filosofie van mens en techniek aan de Universiteit Twente, en voorzitter van de KNAW-commissie de Vrijheid van Wetenschapsbeoefening
  • Sara Polak, universitair docent amerikanistiek aan de Universiteit Leiden en auteur en redacteur van de bundel Violence and Trolling on Social Media: History, Affect, and Effects of Online Vitriol
  • Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, en één van de initiatiefnemers van PersVeilig
  • Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, en directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis.
  • Paneldiscussie en vragen onder leiding van José van Dijck, universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht.

Meer informatie en aanmelden

U kunt zich aanmelden voor dit webinar via deze link. 

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in het webinar Nep of niet nep op 28 juni, over nepnieuws en het opsporen en monitoren er van. 

Blijf op de hoogte van de volgende bijeenkomsten over academische vrijheid door u te abonneren op de agendaladder.