Kenniscafé #12 over vercommercialisering onderzoek

Datum:
16 maart 2009 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
De BalieKleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

Het KennisCafé onderzoekt deze keer met o.a. Trudy Dehue, Frans Helmerhorst en Albert Polman onder leiding van presentator Martijn van Calmthout waar marktwerking marktinmenging wordt.

Wetenschappers worden steeds meer aangespoord om gelden uit de 'markt' te halen. Onderzoek doen is duur en universiteiten zijn meer en meer afhankelijk van andere inkomsten dan de overheidssubsidie. Gelden uit de 'markt' maken dus het verschil. Een goede zaak met alleen winnaars, toch?

Wetenschap kost geld. Veel geld. Wetenschappers, laboratoria, onderzoeksassistenten en materialen: het moet allemaal betaald worden. Hiervoor krijgen universiteiten en onderzoeksinstituten geld van de overheid en van zelfstandige publieke organisaties zoals de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), maar dat is eigenlijk altijd onvoldoende. Aanvullende gelden komen uit de zogenaamde 'derde geldstroom'; onderzoek in opdracht van een bedrijf of overheidsorgaan.

De voordelen zijn evident - meer geld voor onderzoeksinstellingen en universiteiten bijvoorbeeld. De nadelen ook, want de onafhankelijkheid van wetenschappers komt gemakkelijk in het geding. Van zowel voor- en nadelen zijn de meeste wetenschappers wel doordrongen, excessen daargelaten. Het KennisCafé is vooral geïnteresseerd in het schemergebied, bijvoorbeeld geen kritiek leveren op een opdrachtgever met oog op vervolgopdrachten. Tijdens de avond zal er veel aandacht zijn voor medicijnenonderzoek, waar zowel de excessen te vinden zijn als een heel groot schemergebied.

Met o.a. Trudy Dehue (hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis in Groningen en auteur van De depressie-epidemie), Frans Helmerhorst (hoogleraar Gynaecologie, LUMC) en Albert Polman (Directeur Institute for Atomic and Molecular Physics). Vaste columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer zorgen voor kritische noten. 

Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp.

Toegang is gratis, maar er moet wel telefonisch een kaartje worden gereserveerd op telefoonnummer: 020-5535100. De telefonische reserveerlijn is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur t/m 18.00 uur. http://www.debalie.nl