Kenniscafé #13 Beken!

Datum:
20 april 2009 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
De BalieKleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

Martijn van Calmthout (chef Kennis de Volkskrant) gaat met o.a. Ybo Buruma (Radboud Universiteit Nijmegen), Willem Albert Wagenaar (Universiteit Leiden en lid KNAW) en Steven Scholte (Universiteit van Amsterdam) dieper in op de valkuilen, de betrouwbaarheid van ons op bekentenissen gerichte systeem en de rol van de wetenschap erin.

Overal ter wereld proberen wetshandhavers en anderen informatie uit verdachten en getuigen te peuteren. Vaak gaat dat goed, soms niet. Dan bekent iemand iets wat hij niet gedaan heeft (Kees B. en de Schiedamse parkmoord) of komen de ondervragers op het nieuws omdat ze over de schreef zijn gegaan, zoals bijvoorbeeld bij de Zaanse verhoormethode of nog extremer, het waterboarden, waarvan de CIA gebruik maakte op Guantánamo.

Gelukkig zijn er heel wat wetenschapsdisciplines die onderzoek doen en kritisch meekijken. Welke methoden geven de beste kans op goede informatie? Hoe krijg je een bekentenis van iemand die liever niets wil zeggen? Welke rol speelt de rechter en hoe gaat de politie om met wetenschappelijke informatie? En wat staat ons in de (nabije?) toekomst te wachten? Wat kunnen bijvoorbeeld hersenscans toevoegen aan de gereedschapskist van degene die de waarheid zoekt?

Jelle Reumer en Maarten Keulemans onderwerpen dit onderwerp zoals gebruikelijk aan een kritisch onderzoek in hun maandelijkse columns. Science center Nemo laat u kennismaken met een aantal problemen rondom waarheidsvinding. 

Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp.

Toegang is gratis, telefonisch reserveren is aanbevolen: 020-5535100 (maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur t/m 18.00 uur) Het KennisCafé kun je ook via de livestream bekijken.