Kenniscafé #14 | Terug naar de stamcel

Datum:
18 mei 2009 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
De BalieKleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

Regelmatig duiken er spannende verhalen op over stamcellen. In laboratoria wordt hard gewerkt aan de toepassing van deze veelzijdige cellen, die zich nog kunnen ontwikkelen tot ieder type lichaamscel. Maar wat zijn stamcellen nu precies, waar haal je ze vandaan en wat kun je er wel en niet mee?

Naast het fundamentele onderzoek naar stamcellen besteden diverse laboratoria veel tijd aan de praktische kant ervan: hebben stamcellen nut bij de behandeling van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, hartbeschadigingen en diabetes?

Ook commerciële bedrijven hebben de weg naar de stamcel ontdekt en proberen er nu al geld mee te verdienen. Zij organiseren reizen naar Turkije en China, waar patiënten terecht kunnen voor experimentele stamcelinjecties in beschadigde lichaamsdelen. Commerciële stamcelbanken bieden ouders de mogelijkheid het navelstrengbloed van hun kinderen in te vriezen, zodat men hier later stamcellen uit kan winnen. Artsen plaatsen vraagtekens bij het effect van de diensten die deze bedrijven aanbieden. In hun ogen maken zij met hun beloften slechts misbruik van de onwetendheid en wanhoop van de patiënten.

In het KennisCafé ging moderator Martijn van Calmthout op zoek naar de werkelijke mogelijkheden van stamcellen. Met Bas Defize (ontwikkelingsbioloog University College Utrecht), Christine Mummery (stamceldeskundige LUMC), Joost Kartman (directeur Stamcelbank Nederland) en vaste columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer.

Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp.

Toegang is gratis, maar er moet wel telefonisch een kaartje worden gereserveerd op telefoonnummer: 020-5535100.
http://www.debalie.nl