KennisCafé #15 | De robots komen

Datum:
15 juni 2009 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
De BalieKleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

Oude mensen in verzorgingshuizen: eenzaam en slecht verzorgd. Het is een schrikbeeld dat de gemoederen flink bezig kan houden.

Al helemaal als we daar bij bedenken dat door de vergrijzing het aantal ouderen sterk toeneemt en daarmee de mogelijke problemen. Voor al die mensen die zich hier zorgen over maken is er goed nieuws: de robots komen! Als de huidige technologische ontwikkelingen doorzetten, beschikken we binnen twintig jaar over geavanceerde robots om ons te verzorgen. De verwachtingen over dit soort 'sociale robots' zijn hooggespannen en over het algemeen positief. Hoewel sociale en ethische kwesties onlosmakelijk verbonden zijn met de robot-mensrelatie is er nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Waar moet een robot eigenlijk aan voldoen om geschikt te zijn om voor onze ouderen te zorgen? Of om veiligheidstaken op zich te nemen? Wat zijn de maatschappelijke consequenties van robots in ons midden?

Stefano Stramigioli (Universiteit Twente) leidt het laatste KennisCafé in, waarna hij met Martijntje Smits (Rathenau Instituut) en Henriette Cramer (UvA) debatteert over de wenselijkheid van robots in ons midden.

Daarnaast geeft de Britse robot-expert Noel Sharkey via Skype wijze raad. Takanori Shibata, de Japanse uitvinder van zeehondrobot Paro, demonstreert deze knuffelbare robot. Vaste columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer zorgen voor de kritische noten. 

Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp.

Toegang is gratis, maar er moet wel telefonisch een kaartje worden gereserveerd op telefoonnummer: 020-5535100.
http://www.debalie.nl