KennisCafé #16 | Nooit meer slapen...

Datum:
21 september 2009 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
De BalieKleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

KennisCafé, een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en mede mogelijk gemaakt door de KNAW, over slaap.

Slaap hebben we allemaal nodig. De één zweert bij minstens 8 uur per etmaal, een ander kan met de helft toe. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor premier Balkenende die recent zei dat 4 uur voor hem genoeg is. Politici en CEO's lijken toe te kunnen met minder slaap dan mensen met minder verantwoordelijkheden. Tenminste, als we hen op hun woord moeten geloven.
In de 24-uurseconomie lijkt slaap steeds minder van belang. Nu met de crisis gaat het alleen maar slechter met de nachtrust. Managers geven toe dat ze slaap inruilen om meer te kunnen werken nu de economische omstandigheden nijpend worden. Werknemers lager in de boom liggen wakker van een mogelijk ontslag.

Maar hoeveel slaap hebben we eigenlijk nodig om nog een beetje naar behoren te kunnen functioneren? Het is bij ons nooit getest, maar ratten gaan dood na een dag of 17 zonder slaap. Over mensen weten we wel dat na een dag of 2 zonder slaap je immuunsysteem er minder zin in heeft. Een verkoudheid- of griepvirus is dan zo opgelopen.

Het KennisCafé van september richt zijn onderzoekende blik op slaap. Martijn van Calmthout praat onder andere met onderzoeker Eus van Someren (NIN). Wat is er nu zo bijzonder aan slaap? Waarom is het zo belangrijk voor ons functioneren? Hoe slecht is die 24uurs economie eigenlijk voor onze gezondheid? Moeten we wakker liggen als onze premier maar 4 uur slaapt per nacht?

Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp.

Toegang is gratis; reserveren is zeer aanbevolen.
U kunt 24/7 online reserveren. De telefonische reserveerlijn is bereikbaar op werkdagen tussen 16.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 020-5535100. 

Het KennisCafé is via livestream te volgen. U kunt daar ook oude afleveringen bekijken.