KennisCafé #17 | 253 ÷ 15 = ongeveer 16

Datum:
19 oktober 2009 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
De BalieKleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

KennisCafé, een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en mede mogelijk gemaakt door de KNAW, over slaap.

Op bijna een kwart van de basisscholen rekenen kinderen minder goed, concludeerde de Onderwijsinspectie onlangs. Dat komt neer op 400.000 kinderen op 1600 scholen.

Wat is er toch aan de hand met het rekenonderwijs in Nederland? Al jaren woedt er een heftig oplopende discussie over methoden en horen we de klaagzang van de vervolgopleidingen aan. PABO's onderwerpen hun eerstejaarsmeesters en -juffen in spe aan een rekentoets, waar een substantieel deel voor zakt. En de onderwijsinspectie luidde in 2008 de noodklok, 25 procent van de basisscholen presteert onvoldoende op het gebied van rekenen.
Alle basisscholen gebruiken al jarenlang de realistische rekenmethode. Weg met de ouderwetse staartdeling, kinderen leren nu hoe ze al schattend tot een antwoord komen. Dat werkt prima in het dagelijks leven, maar als het aankomt op exacte cijfers in onderzoek of het bouwen van een brug?
Toch slaan we internationaal geen flater, Nederland behoort nog tot de top 10, hoewel het niveau sinds 1995 langzaam daalt. Dat het een stuk beter kan bewijst lijstaanvoerder Singapore, daar haalt de helft van de kinderen het hoogste rekenniveau, tegenover slechts 7 procent in Nederland.
Het KennisCafé bergt de rekenmachine even op om met wetenschappers en onderwijsdeskundigen te discussiëren over de ultieme rekenmethode. Gaan we terug naar de harde cijfers van de ouderwetse staartdeling, of blijven we realistisch schatten?

Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp. Toegang is gratis; reserveren is zeer aanbevolen.
U kunt 24/7 online reserveren. De telefonische reserveerlijn is bereikbaar op werkdagen tussen 16.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 020-5535100. http://www.debalie.nl

Het KennisCafé is via livestream te volgen. U kunt daar ook oude afleveringen bekijken.