KennisCafé #19: Hogere kaartenkunde

Datum:
14 december 2009 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De BalieKleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

KennisCafé, een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en mede mogelijk gemaakt door de KNAW, over cartografie.

Martijn van Calmthout gaat in gesprek met cartograaf Ferjan Ormeling, met Henk van Houtum, hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research, Radboud Universiteit en met Michiel de Lange, promovendus aan de faculteit van Wijsbegeerte in Rotterdam.

We maken al eeuwenlang kaarten, om landsgrenzen vast te leggen of veilige routes aan te geven. Een kaart is een model van de werkelijkheid, en het terrein van een fascinerende tak van wetenschap: Cartografie.

Kaarten vormen de weerslag van sociale en politieke keuzes, die vervolgens hun eigen waarheid gaan vormen. Zo is de Perzische Golf niet overal in de wereld de Perzische Golf, ziet de wereld er op z'n kop of met China als middelpunt opeens heel anders uit en lijken kaarten tegenwoordig minder compleet te worden door een toenemend aantal 'witte vlekken'.

Voor het belichten van enkele nieuwe applicaties met kaarten zullen de ontwikkelaars van Bliin, Webmapper en Informationlab in de zaal plaatsnemen.

Zoals elk KennisCafé zijn ook columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer van de partij. Klik op de afbeelding om deze op origineel formaat te zien.Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en science center NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp.

Toegang is gratis; reserveren is zeer aanbevolen.
U kunt 24/7 online reserveren. De telefonische reserveerlijn is bereikbaar op werkdagen tussen 16.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 020-5535100. http://www.debalie.nl

Het KennisCafé is via livestream te volgen. U kunt daar ook oude afleveringen bekijken.