KennisCafé #26: Kolder of kennis

Datum:
20 september 2010 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De BalieKleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

Zijn er zaken die de wetenschap niet onderzoekt omdat ze te banaal zijn, te lachwekkend, of simpelweg te vanzelfsprekend? Die vraag staat op 20 september centraal in het eerste KennisCafé na de zomer.

Met onder meer natuurkundige Ad Lagendijk over Bronnen van kennis en creativiteit, en Kees de eendenman Moeliker, de Europese vertegenwoordiger van 'improbable research', de organisatie achter de jaarlijkse Ig Nobel prijzen en gesproken columns van Maarten Keulemans en Jelle Reumer.

Hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de KennisCafé Kolderbokaal voor de een voorstel voor het meest onwaarschijnlijke onderzoek. Een jury onder leiding van natuurkundige Carlo Beenakker heeft drie onderzoeksvoorstellen, van wetenschappers en leken, genomineerd:

  • Jacqueline Boerefijn
  • Heeft groen corrigeren van toetsen een positieve invloed op motivatie?
  • Marijtje Jongsma en Tineke van Rijn Kan de uitslag van een voetbalwedstrijd voorspeld worden door het verschil in pijndrempel te meten van de deelnemende teams?
  • Wim Steman Is neuspulk opeten gezond?

Presentator is chef wetenschap van de Volkskrant Martijn van Calmthout.Het KennisCafé is een coproductie van de Volkskrant, KNAW, Science Center NEMO en De Balie. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp.

http://www.debalie.nl

Het KennisCafé is via livestream te volgen. U kunt daar ook oude afleveringen bekijken.