KennisCafé: Hersenschimmen: Het brein als fantast

Datum:
21 november 2011 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 553 5100
Voeg toe:

Dat onze hersenen een geweldige fantasie hebben merken we voortdurend: creativiteit, fantastische dromen en mooie openbaringen. Maar ook geesten, bijna-doodervaringen en irrationele angsten komen uit ons eigen hoofd.

Over het algemeen wordt aangenomen dat fantasie en geloof samenhangen met de cortex (de buitenste laag van de grote hersenen). Maar God is wellicht ouder dan we denken. Hallucinaties, mystieke ervaringen en allerlei andere zaken die we niet kunnen verklaren, ontstaan misschien wel in de evolutionair veel oudere hersenstam.
Waren onze verre voorouders ook al bang voor spoken? En kunnen dieren dromen?

Moderator Martijn van Calmthout (de Volkskrant) gaat in gesprek met wetenschappers en uiteraard zijn vaste columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer van de partij.

Met o.a.: André Aleman (lid van De Jonge Akademie, hoogleraar Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie, RUG. Auteur van Hersenspinsels), Bert Keizer (arts, schrijver en filosoof. Hij schrijft het essay voor de Maand van de Filosofie over 'De Ziel') en Ab de Jong (KNAW-lid, hoogleraar Vergelijkende Godsdienstwetenschap, Leiden).

Kaarten zijn te bestellen via: debalie.activetickets

Het KennisCafé is via livestream te volgen.U kunt daar ook oude afleveringen bekijken. 

Organisatie

de Volkskrant, De Balie en science center NEMO, KNAW