KennisCafé: Mannen, wat heb je eraan?

Datum:
19 maart 2012 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 553 5100
Voeg toe:

Mannen. Meestal heb je het alleen specifiek over mannen als er weer eens rottigheid is. Als ze in het verdomhoekje zitten omdat ze niet meekomen in het gefeminiseerde onderwijs, als het gaat over voetbalrellen, geweld en meer van die narigheid. Maar mannen vormen ook de helft van de samenleving. Hoog tijd dus om ze eens onder de loep te nemen en wel op twee aspecten: een medisch biologische (de rol van testosteron) en representatie in de media.

De manier waarop groepen door de media in beeld worden gebracht zegt veel over hoe we tegen hen aankijken, ook buiten de context van het scherm. Vaak gaat het dan over minderheden, over vrouwen en allochtonen. Maar hoe worden mannen gerepresenteerd op TV, in film?  Het KennisCafé laat twee deskundigen aan het woord over sportmannen en cowboys.

Testosteron, een mannelijk hormoon dat als aanstichter van oorlogen, voetbalgeweld, de zucht naar macht, maar ook van zin in seks en sportprestaties te boek staat. Zowel mannen als vrouwen hebben het in verschillende concentraties in hun lijf. Je zou kunnen zeggen dat het hormoon verantwoordelijk is voor een groot deel van onze geschiedenis en hoe we de maatschappij hebben ingericht. Wat kunnen we van de kennis uit de (dier)geneeskunde leren? En in hoeverre is zo’n biologische verklaring wenselijk?

Met:

  • Aart de Kruif, hoogleraar in de verloskunde en voortplanting aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent en auteur van het te verschijnen boek Typisch Testosteron.
  • Jacco van Sterkenburg (Universiteit Utrecht en Mulier Instituut) doet onderzoek naar hoe mannelijke atleten van diverse etnische komaf in de (sport)media worden gerepresenteerd.
  • Peter Verstraten (Universiteit Leiden) is universitair docent Intermediale Literatuurwetenschap. Hij promoveerde op cowboys en mannelijkheid in het Western-genre.
  • Suzanne Weusten is psycholoog en directeur van De Argumentatiefabriek Denkacademie. Ze is co-auteur van Helder denken, de routeplanner voor je brein en publiceert o.a. voor de Volkskrant over cognitieve psychologie.

Columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer, en moderator Martijn van Calmthout.

Organisatie

de Volkskrant, De Balie en science center NEMO, KNAW