KennisCafé: Terug naar de Toekomst. Reizen in tijden van neutrino's

Datum:
12 december 2011 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 553 5100
Voeg toe:

Tijdreizen is, zoals eigenlijk altijd geldt, dichterbij dan ooit! Einstein toonde met zijn relativiteitstheorie al aan dat een enkele reis naar de toekomst theoretisch mogelijk is, en neutrino’s doen mogelijk niets anders dan reizen in de tijd.

In films worden al tientallen jaren tijdreizen gemaakt met gebruik van ingenieuze machines en wormgaten. Deze reizen zijn nooit zonder gevolgen: paradoxen, parallelle universums, het ‘butterfly’-effect, onthechting en bijzondere ontmoetingen.

Hoogleraar Theoretische Natuurkunde en tijdreisexpert Carlo Beenakker geeft een masterclass tijdreizen. Wetenschapsjournalist George van Hal gebruikt de vele films over het onderwerp om verschillende aspecten van het reizen in de tijd toe te lichten. Voorzitter van NWO en voormalig wetenschappelijk directeur CERN Jos Engelen licht de neutrino's van OPERA toe. Samen beantwoorden ze de vele vragen die tijdreizen altijd veroorzaakt.
Hoe werkt tijdreizen precies? Waarom is het theoretisch mogelijk? Waarom is het praktisch nog niet mogelijk? Waarom willen we het zo graag?  Wat zijn de consequenties van tijdreizen? Hoe gaat het eruitzien? Waar gaan we heen en waarom betekent reizen in de tijd het einde van de vrije wil?

Moderator Martijn van Calmthout (de Volkskrant) gaat in gesprek met wetenschappers en uiteraard zijn vaste columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer van de partij.

Kaarten zijn te bestellen via: debalie.activetickets

Het KennisCafé is via livestream te volgen.U kunt daar ook oude afleveringen bekijken. 

Organisatie

de Volkskrant, De Balie en science center NEMO, KNAW