KennisCafé: The stupidity of the crowds: hoe dom is de massa eigenlijk?

Datum:
19 september 2011 van 20:00 tot 21:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 553 5100
Voeg toe:

Hoe slim is een grote groep mensen tezamen? Overal ter wereld vormen zich groepen. Er lijkt dikwijls een grote intellectuele kracht uit te gaan van deze gezelschappen; twee weten immers meer dan één, zo leerden we.

Maar heeft de massa altijd gelijk? En kan de massa daarnaast weten wat goed voor haar is, neem bijvoorbeeld de rellen in London?  Het KennisCafé zoekt de verschillen en overeenkomsten tussen de wijsheid van de grote aantallen en die van professionals. Is de massa wel zo slim als beweerd wordt?

Sinds Francis Galton er in 1906 erachter kwam dat een grote groep individuen samen heel goed het gewicht van een rund kon schatten, is de algemene tendens dat de massa vaak gelijk heeft. In 2004 nog schreef James Surowiecki er de bestseller The wisdom of the crowds over: als de groep maar groot en divers genoeg is komen er verrassend goede antwoorden uit de ‘crowd’. Gezamenlijk kunnen we zelfs een hele encyclopedie als Wikipedia samenstellen. Werkt deze macht van de aantallen dan ook in de wetenschap? Recentelijk bleek dat als mensen in de groep met elkaar mogen overleggen hun gezamenlijke antwoord juist slechter wordt.

Een wetenschappelijk debat onder leiding van Martijn Calmhout, met o.a. Paul Wouters (Universiteit Leiden: directeur Centrum voor Wetenschaps- en Technologie Studies en hoogleraar Scientometrie), Sjoerd de Vries (docent Universiteit Twente met expertise in genetwerkte communicatie en kennis), Maurits Kreijveld (Stichting Toekomstonderzoeker, schrijft aan een toekomstverkenning bij STT), en de bedenkers van het inmiddels beroemde #Durftevragen.

Kaarten zijn te bestellen via: debalie.activetickets

Het KennisCafé is via livestream te volgen.U kunt daar ook oude afleveringen bekijken.

Organisatie

de Volkskrant, De Balie en science center NEMO, KNAW