KennisCafé: Valse wetenschap

Datum:
20 februari 2012 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 553 5100
Voeg toe:

Recente fraudegevallen laten zien hoe hoogleraren met gegevens rommelen of hele stukken van collega’s overschrijven zonder bronvermelding. Ondermijnt de enorme ratrace in de wetenschap, inclusief publicatiedruk, de betrouwbaarheid van de wetenschap? En wie houdt die eigenlijk in de gaten? Universiteiten moeten steeds nauwer samenwerken met externe financiers, maar hoe voorkom je daarbij belangenverstrengeling?

De wetenschap moet een zelfreinigend systeem van waarheidsvinding zijn, maar het staat duidelijk onder druk. In het KennisCafé van februari kijkt moderator Martijn van Calmthout met kritische wetenschappers, experts en het publiek naar het wetenschapsbedrijf en wat daarin mis kan gaan.

Met o.a.:
Frank van Kolfschooten, freelance onderzoeksjournalist. Hij schrijft vooral over wetenschap, sport en historische onderwerpen. In 1993 publiceerde hij Valse vooruitgang. Bedrog in de Nederlandse wetenschap. Dit jaar verschijnt een herziene, sterk uitgebreide versie van dat boek, met vele nieuwe voorbeelden van wangedrag in de Nederlandse wetenschap.

Kees Schuyt, lid Raad van State en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is Schuyt voorzitter dan diverse commissies, waaronder de Commissie Wetenschap, Ethiek en Integriteit (WEI) van de KNAW. Als voorzitter van de commissie onderzoeksgegevens (KNAW) bekijkt hij hoe onderzoekers uit verschillende disciplines omgaan met onderzoeksgegevens, en wat daaraan eventueel verbeterd kan worden.

Yvo Smulders, hoogleraar Algemene Interne Geneeskunde aan het VUmc. Onlangs deed hij samen met psychiater in opleiding Joeri Tijdink en psychiater dr. Ton Vergouwen (Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) onderzoek naar de publicatiedruk onder medische hoogleraren. Lees meer over dit onderzoek.

Met columnisten Maarten Keulemans (de Volkskrant) en Jelle Reumer (Natuur Historisch Museum Rotterdam). Onder leiding van Martijn van Calmthout (de Volkskrant).

Het KennisCafé is een coproductie van de Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.

Kaarten zijn te bestellen via: debalie.activetickets

Het KennisCafé is via livestream te volgen.U kunt daar ook oude afleveringen bekijken. 

Organisatie

de Volkskrant, De Balie en science center NEMO, KNAW