KennisCafé: Iedereen Superheld

Datum:
18 december 2017 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

In dit laatste KennisCafé van 2017 dook moderator Martijn van Calmthout (de Volkskrant) samen met techniek-wetenschapper en fan Barry Fitzgerald (TU Eindhoven en auteur van Secrets of Superhero Science) in de wereld van de superhelden. Welke technologische ontwikkelingen gaan van iedereen een superheld maken?

KennisCafé: Iedereen Superheld op Vimeo.

Een Superheld is iemand die met bijzondere krachten strijdt voor het Goede, tegen het Kwaad. Ze zijn er altijd geweest, hun verhalen zo oud als de Griekse mythologie. Maar waarom hebben we superhelden? Hebben we ze nodig voor problemen die te groot zijn om zelf op te lossen - om hoop te houden? Belichamen ze onze doelen en dromen? En als dat zo is; wat zegt het over onze samenleving dat onze superhelden én superschurken steeds menselijker worden? Ze kampen met ethische dilemma's, verslavingen, onzekerheden, keuzestress, hun relaties staan onder druk; onze superhelden gaan steeds meer op ons lijken.

Superhelden zijn ook een geweldige illustratie van onze technologische vooruitgang. Batman hoeft steeds minder op zijn vuisten te vertrouwen en de eerste echte Iron Man komt steeds dichterbij... En ook in de richting van de minder menselijke superhelden als Wonder Woman (Amazone-prinses met godgegeven krachten), Superman (buitenaards), The Invisible Woman (kosmisch stralingsongeluk) en Spiderman (spinnenbeet) met hun voor onzichtbaarheid, ondoordringbare huid of onvermoeibare kracht heeft de wetenschap al belangrijke stappen gezet.

KennisCafé

Het KennisCafé is een coproductie van de Volkskrant, KNAW, NEMO Science Museum en De Balie. Het KennisCafé vindt elke derde maandag van de maand plaats in De Balie in Amsterdam.