KennisCafé: Net echt?

Datum:
19 februari 2018 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

In hoeverre kun je vertrouwen op je zintuigen? Komt de werkelijkheid overeen met hoe je haar ervaart? Waanbeelden, hallucinaties, virtuele realiteit of objectiviteit: wat is eigenlijk echt?

KennisCafé: Net echt? op Vimeo

Je kunt gebruik maken van de grens tussen nep en echt om tot nieuwe inzichten in je onderzoek te komen. Maar ook het fenomeen nepnieuws zet ons aan het denken. Is er eigenlijk wel sprake van een werkelijkheid? En zo nee, is dat dan erg?  

De grens tussen ‘echt’ en simulatie wordt steeds onduidelijker. Maar doordat die virtual of augmented reality steeds meer levensecht wordt kun je ‘m ook gebruiken, voor wetenschappelijk onderzoek of om te trainen in gezondheidszorg of voor rampen. Ellenlange tabellen met cijfers zijn moeilijk te doorgronden, maar met  de nieuwste technieken kun je die  informatie zo visualiseren  dat je ermee kan  interacteren. Dat levert nieuwe inzichten op.

We spraken met o.a. Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie (UMCG), die zich gespecialiseerd heeft in hallucinaties en de oorsprong ervan. Ook laten we Peter Burger aan het woord. Burger is docent journalistiek en nieuwe media een de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar nepnieuws. Ook Frans van Hoesel schuift aan. Van Hoesel is Hoofd afdeling High Performance Computing and Visualisation aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze heel veel verschillend onderzoek met VR doen. Van het visualiseren van grote hoeveelheden data, via visualisatie van moleculaire structuren en onderzoek in de psychologie, naar archeologie en astronomie. Ook Sanneke de Haan (filosofie, Tilburg University) praat mee, geeft duiding en stelt vragen.

Moderator Martijn van Calmthout ging met deze en andere wetenschappers op zoek naar realiteit.

KennisCafé

Het KennisCafé is een coproductie van de Volkskrant, KNAW, NEMO Science Museum en De Balie. Het KennisCafé vindt elke derde maandag van de maand plaats in De Balie in Amsterdam.