KennisCafé: Einde Noordpool

Datum:
19 oktober 2015 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

De Noordpool smelt. Door opwarming van de aarde brokkelt het poolijs af, lezen we in de krant. Met een foto van een eenzame ijsbeer dobberend op een ijsschots erbij. Martijn van Calmthout (de Volkskrant) vraagt poolreizigers en andere wetenschappers of de verhalen van de instortende Noordpool kloppen en weegt met hen de voor- en nadelen.

Kenniscafe over het einde van de noordpool

Velen voorspellen een ramp van formaat. Veranderende golfstromen zorgen voor extreem weer. Zeehonden, Eskimo’s, walvissen en vele anderen moeten op zoek naar een andere leefomgeving en opwarming van de aarde zal nog sneller gaan.

Sommigen zijn ronduit opgetogen over dat smeltende ijs. Vrachtschepen kunnen in de zomer een veel kortere route naar Azië nemen en de Noordpool heeft een mooie reserve aan fossiele brandstoffen die nu wel rendabel te winnen zijn. Ook stoffen als zink en goud zijn door het wegvallende ijs op de Noordpool uit de grond te halen.

Martijn van Calmthout (de Volkskrant) vraagt poolreizigers en andere wetenschappers of de verhalen van de instortende Noordpool kloppen en weegt met hen de voor- en nadelen.

Livestreamregistratie