KennisCafé: Het overschatte brein: wat hersenscans ons niet vertellen

Datum:
19 september 2016 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Het brein is hot. Dat is het al een hele tijd. We zochten er een paar eeuwen geleden de zetel van de ziel, tegenwoordig proberen we er ons denken mee te ontleden. Onze hersenen zijn het orgaan waarmee we denken. Bepaalt het daarom wie we zijn? Welke keuzes we maken? Hoe we verdriet of blijdschap ervaren?

KennisCafé: Het overschatte brein - Wat hersenscans ons niet vertellen from De Balie on Vimeo.

Sinds de ontdekking van de functionele MRI-scanner eind vorige eeuw kunnen we in levende, werkende hersenen kijken. De populairwetenschappelijke boeken en artikelen namen vanaf dat moment een vlucht; eindelijk een blik op dat complexe orgaan in onze bovenkamer!

Maar wat zien we eigenlijk in zo’n scanner? Een daadwerkelijke blik in de hersenen? Of meten we alleen een aantal processen? En hoe interpreteer je de resultaten? Hoeveel blijft er overeind van de verhalen in de media? Zijn wij ons brein? Of hébben we een brein?

Martijn van Calmthout (de Volkskrant) sprak met:

  • Hersenwetenschapper en filosoof Marjan Slob (auteur van het recent verschenen essay Hersenbeest) over hersenonderzoek in het lab, wat je daar zoal vindt en de vertaling ervan naar het publiek.
  • Dick Swaab, hersenwetenschapper en auteur van Wij zijn ons brein en in september komt zijn nieuwe boek uit: Ons creatieve brein.
  • Jeroen Geurts, neurobioloog, hoogleraar translationele neurowetenschappen (VUmc) en voorzitter van de medische onderzoeksorganisatie ZonMW
  • Ysbrand van der Werf, onderzoeker aan het Nederlands Herseninstituut van de KNAW
  • Sterre van Leer,  hoofdredacteur Psychologie Magazine

Gabriele Deidda, "The Complexity of the Brain", Italian Institute of Technology, Genoa, ItalyGabriele Deidda, The Complexity of the Brain, Italian Institute of Technology, Genua, Italië (Winnaar van de Art of Neuroscience-competitie 2014)