KNAW-avond van de Nobelprijzen: Een introductie in het werk van de kersverse Nobelprijswinnaars in de geneeskunde, natuurkunde en scheikunde

Datum:
10 oktober 2014 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Deze week maakte de Zweedse academie van wetenschappen de Nobelprijswinnaars van dit jaar bekend. Drie vooraanstaande Nederlandse wetenschappers uit de vakgebieden van de laureaten vertellen u, heet van de naald, over het werk van de nieuwe Nobelprijswinnaars in de geneeskunde, natuurkunde en scheikunde. Wie zijn nu precies die winnaars van dit jaar, waarom is hun onderzoek zo baanbrekend, en zijn het de terechte winnaars?

nobelprijs geneeskundeDe Nobelprijs voor Geneeskunde 2014 (of Fysiologie) is toegekend aan de John O'Keefe en het echtpaar May-Britt en Edvard Moser, voor hun onderzoek naar gps in het brein. 

Christian Döller, leider van de onderzoeksgroep Memory and Space van het Donders Instituut, RU Nijmegen, geeft een presentatie over hun werk.

nobelprijswinnaars natuurkundeDe Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura, voor de uitvinding van blauwe ledverlichting. 

KNAW-lid Carlo Beenakker, hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit Leiden, licht hun werk toe.

nobelprijs scheikundeDe Nobelprijs Scheikunde 2014 is toegekend aan Eric Betzig, Stefan W. Hell en William E. Moerner voor hun baanbrekend werk in de nanoscopie.

Nynke Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica, verbonden aan het Kavli Institute of Nanoscience aan de TU Delft, presenteert hun werk.

Gastheer is Bert Meijer, hoogleraar macromoleculaire en organische chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven