Academy Lecture door Jack Szostak

KNAW-symposium: Op jacht naar de minimale cel

Datum:
24 juni 2015 van 16:30 tot 18:30 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0710
Voeg toe:

Kunnen we een minimale levensvorm ontwikkelen? Zou het mogelijk zijn om van moleculaire basiselementen een door mensenhanden gemaakte synthetische cel te construeren die zichzelf in stand kan houden door energie te verbruiken en vergelijkbare organismen kan reproduceren? Tijdens het symposium zal Nobelprijswinnaar Jack Szostak, hoogleraar moleculaire biologie aan Harvard, een lezing houden met de titel The Origins of Cellular Life.

Het ontwikkelen van een levende cel uit een aantal basiselementen is een van grootste uitdagingen in life sciences op dit moment. Maar hoewel dit een enorme uitdaging is, zijn er op dit moment volop ontwikkelingen over hoe dit het beste kan worden aangepakt met minimale ingrepen vanuit de synthetische biologie.

icon_banner_video_bruin.gifTijdens het symposium zal Nobelprijswinnaar Jack Szostak, hoogleraar moleculaire biologie aan Harvard, een lezing houden met de titel The Origins of Cellular LifeAl ruim twintig jaar verricht prof. Szostak baanbrekend onderzoek op het gebied van de oorsprong van het leven op aarde, in-vitro evolutie van RNA, en het ontwikkelen van kunstmatig cellulair leven in het laboratorium. Zijn lezing wordt voorafgegaan door drie korte lezingen van vooraanstaande Nederlandse wetenschappers, alle drie lid van de KNAW, die onderzoek doen naar synthetische cellen.

  • Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica, TU Delft – Towards division of synthetic cells
  • Bert Poolman, hoogleraar biochemie, Rijksuniversiteit Groningen – Towards a metabolism for synthetic cells
  • Wilhelm Huck, hoogleraar organische chemie, Radboud Universiteit Nijmegen – Towards an information carrier in synthetic cells
  • Jack Szostak, hoogleraar moleculaire biologie, Harvard University – The Origins of Cellular Life