Art & Science Seminar: Koert van Mensvoort

Datum:
30 mei 2016 van 11:30 tot 13:00 uur
Locatie:
NIOO-KNAW, Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen
Voeg toe:

Kunstenaar, filosoof en bestuurslid van de Akademie van Kunsten Koert van Mensvoort bezoekt het NIOO voor een mooie uitwisseling tussen kunst en wetenschap.

Van Mensvoort start met een seminar 'Nieuwe kijk op natuur en technologie', gevolgd door discussie. Hoe ziet het (kweek?)vlees van de toekomst eruit? Wat is Next Nature? En kun je met een munt ecologische waarde aanduiden?

Kom en vind het uit! Wie zich aanmeldt voor de lunch, kan verder doorpraten. Bezoekers van buiten het NIOO zijn zeker ook welkom.

Nieuwe kijk op natuur en technologie

De invloed van de mens op de aarde valt nauwelijks te onderschatten. Klimaatverandering, verstedelijking, genetische modificatie. Ongerepte Natuur bestaat bijna niet meer. Zeker in Nederland is elke meter land kunstmatig ingericht.

Veel van wat we natuur noemen is eigenlijk cultuur: aangeharkt, aangelegd, verkocht in een pakje. Tegelijkertijd is onze technologische omgeving zó ingewikkeld geworden dat er een nieuw soort natuur ontstaat: die is door mensen gemaakt. Zo worden we tegenwoordig geconfronteerd met oncontroleerbare financiële crises, files en computervirussen.

Terwijl technologie oorspronkelijk werd ingezet om ons te bevrijden van de wilde natuurkrachten heeft het inmiddels een eigen natuurlijke dynamiek ontwikkeld, die misschien wel net zo wild en onvoorspelbaar is als altijd.

Koert van Mensvoort toont ons hoe onwennige nieuwe technologie uiteindelijk heel vertrouwd of zelfs natuurlijk kan worden. En wat ingenieurs, uitvinders, ontwerpers, architecten, marketeers en politici daarvan kunnen leren.