Wetenschap op Lowlands

Meertens Instituut: Kraak de rapcode

Datum:
17 augustus 2018  -  19 augustus 2018
Locatie:
Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizen
Voeg toe:

Bestaat er een formule voor het schrijven van een goede rap? Wat geeft een goede rap flow? Het Meertens Instituut onderzoekt op Lowlands Science of artificiële intelligentie de 'code' van hiphopteksten kan kraken. Hiervoor ontwikkelde het instituut een hiphop-generator die tijdens het festival wordt ingezet om er achter te komen wat een goede rap is.

Een festivalterrein met ruim 60.000 proefpersonen gaat het Meertens Instituut helpen uit te vinden wat een goede rap is. De Lowlandsganger bepaalt of de lyrics die de rapbot 'spit', passen binnen een rap of niet. De menselijke factor is in dit experiment toonaangevend: de mens beoordeelt de suggestie van de machine. Als proefpersonen stelselmatig voor bepaalde lyric-suggesties kiezen, en juist niet voor andere, verraadt dat veel over de kernmerken waaraan een rap zou moeten voldoen. Is dit vocabulaire, ritme, rijm?

Met dit experiment beoogt het Meertens Instituut een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke analyse van muziek, literatuur en poëzie, en aan de verdere ontwikkeling van artificiële intelligentie in de kunsten.    

Meer informatie

Meertens Instituut: Kraak de rapcode