Lab on a chip: nanotech voor de gezondheidszorg

Datum:
6 februari 2011 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam
Voeg toe:

De eerste Paradisolezing 2011 door prof. dr. ir. Albert van den Berg, hoogleraar Sensorsystemen voor biomedische- en milieutoepassingen, gaat over de wetenschap achter bouwen met nanodraadjes, patiëntvriendelijke thuistests en een vruchtbaarheidschip

Nieuwe fabricagetechnieken hebben het mogelijk gemaakt om nanodeeltjes en -structuren uiterst precies te fabriceren. Daarnaast is een groot aantal technieken ontwikkeld om vloeistof- en deeltjestransport op zeer kleine schaal nauwkeurig te manipuleren.

Na een korte introductie van de begrippen Nanomedicine en Lab-on-a-Chip (LOC) zal KNAW-lid Albert van den Berg ingaan op verschillende toepassingsmogelijkheden van deze nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Zo zijn nanodeeltjes van groot belang bij imaging en targeted drug delivery. Met behulp van micro- en nanokanaaltjes kunnen medische devices worden gebouwd voor bijvoorbeeld de monitoring van medicijnen of biomarkers in bloed. De lithiumchip voor thuismeting door manisch-depressieve patiënten is binnenkort daadwerkelijk in de praktijk toepasbaar.

Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 10,- per persoon. V&S-donateurs en VPRO-leden betalen € 8,50; voor studenten bedraagt de entreeprijs € 5,-. Informatie en kaartverkoop: Verstegen & Stigter, telefoon 020 623 5451 of http://www.verstigt.nl/.

De overkoepelende titel van de Paradisolezingen 2011 luidt Operatie wetenschap – van het lab naar de praktijk

Deze zeventiende serie Paradisolezingen wordt georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.