Heinekenprijzen

Karwan Fatah-Black @Leiden: Hollands 'Aloude Regeeringswijze' in de context van koloniale slavernij: slavernijkritiek in achttiende-eeuws Leiden?

Datum:
28 september 2016 van 16:00 tot 17:00 uur
Locatie:
Universiteit Leiden, Gravensteen, zaal 1.11, Pieterskerkhof 6, Leiden
Voeg toe:

Karwan Fatah-Black, laureaat van de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap 2016, houdt op 28 september een lezing aan de Universiteit Leiden.

Samenvatting van de lezing

Na universiteiten als Harvard en Oxford is het ook aan Leiden de beurt om de eigen rol in de slavernijverleden kritisch tegen het licht te houden.

Halverwege de achttiende eeuw stond de elite van Holland aan de vooravond van grootse investeringen in slavernij en slavenhandel. Met de liberalisatie van de mensenhandel zou de Atlantische economie een ongekende vlucht gaan doormaken, evenals de productie op de slavenplantages.

Maar zover was het nog niet. Het leek eerder of de koloniale slavernij op haar laatste benen liep en of haar apologeten een achterhoedegevecht voerden. In die context lieten voor- en tegenstanders van de slavernij van zich horen.

Deze lezing bespreekt een in de vergetelheid geraakte interventie van Gerard van Loon in dit debat. In zijn vijfdelige boekenreeks over de oude regering van Holland besteedde hij twee hele delen aan Hollands inheemse slavernij én de afschaffing daarvan. Reikte Van Loon met zijn werk een model aan voor de afschaffing van de koloniale slavernij?

De ware hausse in de plantage-economie die vanaf de jaren vijftig van de achttiende eeuw opgang kwam drukte de kritiek op de koloniale slavernij weer voor vele decennia naar de achtergrond van het publieke debat.