KNAW & OBA, de beste kennis

Lezing Sara Ahmed: Z’n institutionele gangetje: diversiteit, nut en de universiteit

Datum:
9 mei 2017 van 15:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Theaterzaal OBA, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Telefoon:
020 551 0747
Voeg toe:

Feministe Sara Ahmed, in wier werk racisme, seksisme, verschil en tot ander gemaakt worden terugkerende thema’s zijn, buigt zich over diversiteitsvraagstukken in het hoger onderwijs.

Diversiteit is iets dat je moet doen – althans zo schreef de commissie diversiteit van de Universiteit van Amsterdam eind vorig jaar in haar rapport Let’s do diversity. Het onderzoek deed veel stof opwaaien. Opmerkelijk, want vele universiteiten en andere hoger onderwijsinstellingen hebben al een diversiteitsbeleid en onder andere aan de VU, Universiteit Leiden, en Erasmus Universiteit werken diversity officers

Aan instituties als de universiteit is het begrip diversiteit behoorlijk in zwang. In deze lezing gaat Sara Ahmed in op de manier waarop universiteiten gevormd worden door patronen die vaak onopgemerkt blijven. Dat doet zij via het concept 'diversiteit': door te begrijpen wat de redenen van het gebruik van het concept diversiteit zijn, en na te gaan op welke manieren het wordt gebruikt, kunnen we deze patronen die universiteiten vormgeven, onderzoeken.

Ahmed zal in de lezing uitgaan van haar onderzoek naar diversiteitswerk aan verschillende universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Australië, waarover ze eerder On Being Included: Racism and Diversity in Institutional Life (2012) schreef, en van haar huidige onderzoek naar het gebruik van het concept ‘gebruik’.

Sara Ahmed is onafhankelijk feministisch auteur en wetenschapper. Voorheen was ze verbonden aan Lancaster University en Goldsmiths, University of London. Haar meest recente boeken zijn: Living a Feminist Life (2017); Willful Subjects (2014); On Being Included: Racism and Diversity in Institutional Life (2012) en The Promise of Happiness (2010). 

Let op: de voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Organisatie

De KNAW organiseert deze lezing in samenwerking met: