Poëzie in 360°

Lokroep / Zonder handen

Datum:
11 april 2016 van 15:00 tot 21:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0867
Voeg toe:

De Akademie van Kunsten (onderdeel van de KNAW) presenteert een Virtual Reality-poëzie-installatie met twee werken van dichter Micha Hamel in samenwerking met visueel kunstenaar Demian Albers. Door middel van de Virtual Reality-bril Oculus Rift worden de gedichten gepresenteerd in een virtuele, bewegende context die een poëtische uitweiding is van de op de hoofdtelefoon klinkende tekst.

Lokroep

Lokroep is een multimediaal 360 graden Virtual Reality-gedicht dat speciaal is gemaakt voor de Oculus Rift. In Lokroep wordt de problematiek van het fenomeen verleiding expressief gemaakt. De immersieve ervaring is vormgegeven als een reis die een dwingend karakter krijgt. Een lievige vrouwenstem onderwerpt de aandacht van de toeschouwer aan zijn eigen regime en sleurt deze mee een sensuele ervaring in, totdat deze langzamerhand minder aangenaam uitpakt. Uiteindelijk is er een ontsnappen mogelijk: de echte werkelijkheid.

LokroepDemian Albers, Lokroep

Zonder handen

Zonder Handen is het eerste Virtual Reality-project van Micha Hamel en Demian Albers. Zonder handen is een kort filosofisch gedicht, geschreven voor en over de virtuele wereld van de Oculus Rift. Een 3D-verhaal over het loslaten van lichaam en geest, over de betekenis van denken en voelen. Zonder handen laat je hersenen werken. In de surrealistisch vormgegeven Virtual Reality-ervaring verdwijnen grenzen. De poëtische tekst neemt de plaats in van de gedachtestroom. Door de overweldigende visuele en auditieve ervaring wordt het lichaam vergeten, waardoor de kijker samenvalt met het gedicht.

Virtuele onderdompeling

In deze 'onderdompeling' worden taal en beeld op een speelse manier onder elkaars invloedssferen gebracht, met elkaar geconfronteerd dan wel met elkaar uitgewisseld. Met deze theatraliserende operaties in het digitale domein willen de makers de toeschouwer een intensieve en betekenisvolle ervaring bieden die het pure lezen of het pure kijken niet vervangt, maar die een eigen, interdisciplinaire ervaring oplevert waarin de mogelijkheden van dit nieuwe medium geëxploreerd alsook ten volle gehonoreerd worden.

Aanmelding en reservering

De poëzie-installatie is van 15.00 tot 21.00 uur te bezoeken in de Oude Vergaderzaal in het Trippenhuis. De werken duren respectievelijk vijf en vier minuten. U kunt op een voor u geschikt tijdstip de gedichten ‘ondergaan’. Hoe u zich kunt aanmelden leest u op de website van de Akademie van Kunsten.