Mark Manders, winnaar Heinekenprijs voor de Kunst, geeft lezing in SMBA

Datum:
4 oktober 2010 van 19:30 tot 21:30 uur
Locatie:
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA)Rozenstraat 59, Amsterdam
Voeg toe:

Een mens, een stoel, een tafel en een kat: samen bevriezen deze dagelijkse elementen tot één mysterieuze installatie. De interpretatie is aan de toeschouwer.

Kunstenaar Mark Manders, winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2010, spreekt op maandagavond 4 oktober 2010 over zijn werk in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. De lezing is getiteld "A Place Where My Thoughts Are Frozen Together". De lezing is georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in samenwerking met SMBA.

Manders, kunstenaar in Arnhem en het Vlaamse Ronse, is vooral bekend om zijn installaties waarbij hij een grote diversiteit aan materialen voor gebruikt: hout, ijzer, plastic, touw, zand, papier en zelfs theezakjes. Uit bekende elementen en objecten stelt hij een mysterieuze compositie samen. Ook maakt hij tekeningen, sculpturen, films en gedichten. Zijn werk is een afspiegeling van zijn eigen ideeën en meditaties. Zelf beschouwt Manders zijn werk als één geheel, als zijn 'zelf-portret als gebouw', waarin zijn gedachten bevriezen.

Op 23 september 2010 ontving Manders de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. Hij kreeg de prijs voor de consistente wijze waarop hij met beeldtaal een intrigerende eigen wereld weet te scheppen, die alle ruimte laat voor vrije associatie en die zich vastzet in het geheugen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro en een kunstwerk. De Heinekenprijs voor de Kunst wordt gefinancierd door de Stichting Alfred Heineken Fondsen.

Over Mark Manders Na zijn opleiding aan de Grafische School in Arnhem vervolgde Mark Manders (1968) zijn opleiding aan de ArteZ Hogeschool voor de Kunsten, ook in Arnhem. Hij presenteerde zijn werk uitgebreid in Nederland en daarbuiten, onder andere met solo-exposities in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Kunsthaus Zürich in Zwitserland, de Pinakothek der Moderne in München, het Berkeley Art Museum (VS) en het Art Institute in Chicago (VS). Hij exposeerde ook tijdens de Biennales van Sao Paolo, Berlijn en Venetië, en de Dokumenta in Kassel. Een indrukwekkend aantal internationale musea heeft zijn werk inmiddels aangekocht: Amsterdam, Eindhoven, Arnhem, Antwerpen, Gent, München, Dublin, Zürich, New York, Chicago, Minneapolis en Los Angeles. Manders ontving eerder de Prix de Rome (1992) en de Philip Morris Kunstprijs (2002).

Meer informatie over Mark Manders en zijn werk.