Hoboken Lecture 2019

Money, Mythen & Man-Eaters: Big Cat Conservation in Tanzania and Beyond

Datum:
11 december 2019 van 19:30 tot 21:30 uur
Locatie:
Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark), 3015 AA Rotterdam
Contact:
Voeg toe:

De Britse bioloog Amy Dickman houdt de negende Hoboken Lecture. Zij zal diverse aspecten van haar werk voor het Ruaha Carnivore Project bespreken. Het project heeft tot doel het aantal gedode leeuwen in het zuiden van Tanzania terug te dringen.

Amy Dickman ontwikkelde het Ruaha Carnivore Project in het zuiden van Tanzania in 2009, een van de belangrijkste gebieden in de wereld voor leeuwen, luipaarden en cheeta's. Dit afgelegen landschap werd grotendeels genegeerd door onderzoekers. Het heeft echter het hoogste percentage door de bevolking gedode leeuwen in Oost-Afrika. Amy en haar Tanzaniaanse team onderzoekt de ecologie van deze vitale leeuwenpopulaties en werkt aan het behoud van de populaties en vermindering van mens-leeuwconflicten.

Het project richt zich op het verminderen van leeuwenaanvallen op vee, het informeren van lokale gemeenschappen over de voordelen van de aanwezigheid van leeuwen en de opleiding van de volgende generatie natuurbeschermers. Het is een uitdagend streven geweest, gezien de afgelegen ligging en de aanvankelijke vijandigheid van de geheimzinnige en weinig bekende Barabaig stam, verantwoordelijk voor de meeste leeuwendoden. Tijdens de Hoboken Lecture zal Amy Dickman het belang van dit project, de moeilijkheden van het werken in een gebied waar hekserij en mythologie grote invloed hebben en de successen die voortkomen uit dit werk bespreken.

De ontvangst en de borrel na afloop zijn in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, de lezing zelf in het auditorium van de naastgelegen Kunsthal. In het voorprogramma spelen studenten van Codarts fragmenten uit de Hoboken Verzeichnis van Joseph Haydn. Volkskrant-wetenschapsredacteur Maarten Keulemans modereert vraag en antwoord.

Aanmelden voor de Hoboken Hoboken Lecture via het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

De Hoboken Lecture wordt georganiseerd door het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en de British Council, in samenwerking met Codarts, het Rotterdamse conservatorium. De KNAW sponsort de lezing.