KNAW-symposium over zwaartekrachtgolven van samensmelting van twee neutronensterren

Datum:
26 oktober 2017 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam
Telefoon:
020 551 0767
Voeg toe:

Voor het eerst hebben wetenschappers zwaartekrachtsgolven – rimpelingen in de ruimtetijd – en elektromagnetische straling (‘licht’) waargenomen van éénzelfde bron: de spectaculaire samensmelting van twee neutronensterren. Deze ontdekking is gedaan door de zwaartekrachtsgolvendetectoren LIGO (Verenigde Staten) en Virgo (Italië) en zo’n zestig telescopen en satellieten.

Met deze ontdekking opent zich een compleet nieuw en spannend onderzoeksterrein: de multi-messengerastronomie. Zo blijkt nu al dat bij de botsing en versmelting van de twee neutronensterren zeldzame zware elementen als goud en platina zijn gevormd, waarmee een al decennialang bestaand mysterie is ontrafeld.

Presentaties:

Voertaal: Nederlands en Engels

Bijschrift bij de afbeelding/credits: De artist impression van Dana Berry (SkyWorks Digital, Inc.) toont twee neutronensterren die op elkaar botsen. Nieuwe waarnemingen bevestigen dat botsende neutronsterren korte gammaflitsen veroorzaken. Dergelijke botsingen produceren zeldzame zware elementen, waaronder goud. Al het goud op Aarde komt waarschijnlijk uit botsende neutronensterren. (Artist impression behorend bij het nieuwsartikel 'Earth's Gold Came from Colliding Dead Stars' gepubliceerd op de website van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics (CfA).)