KNAW-webinar

Nep of niet nep? De geesteswetenschappen en de kennis van de waarheid

Datum:
28 juni 2021 van 15:30 tot 17:00 uur
Voeg toe:

Nepnieuws is en blijft een groot maatschappelijk probleem – onze samenleving verkeert in een informatievertrouwenscrisis. Binnen de geesteswetenschappen is het bestaan van verschillende perspectieven op de werkelijkheid een natuurlijk gegeven. 

Hoe kunnen die geesteswetenschappen ons helpen om te gaan met een diversiteit aan versies, visies en meningen? Wat zijn de feiten precies, en hoe kunnen we nepnieuws opsporen en monitoren?

 

Sprekers:

  • Walter Daelemans, hoogleraar computerlinguïstiek, Universiteit Antwerpen  – Monitoring van antivaccinatie-verhaallijnen in de sociale media

    Daelemans beschrijft de antivaccinatiemonitor die in ontwikkeling is bij de CLiPS onderzoeksgroep van de Universiteit Antwerpen en de rol van automatische tekstanalyse daarin. In de monitor wordt bijgehouden wat er aan antivaccinatieboodschappen verschijnt in Twitter en Facebook en worden de trends in sentimenten, emoties, onderwerpen en “narratieven” (bijvoorbeeld gezondheidstwijfels, samenzweringstheorieën, enz.) van die boodschappen geanalyseerd. Hij gaat bij deze presentatie in op de mogelijkheden, correctheid, maar vooral ook beperkingen bij de ontwikkeling van zo’n monitor in de huidige stand van zaken van Kunstmatige Intelligentie en taaltechnologie.
  • Petra Hendriks, hoogleraar semantiek en cognitie, Rijksuniversiteit GroningenTaal tussen waarheid en leugen

    In onze dagelijkse communicatie lijken we groot belang te hechten aan de waarheid van uitspraken. Als iemand liegt om er zelf beter van te worden wordt dat vaak negatief gewaardeerd. Naast opzettelijke leugens voor eigen gewin bestaan er echter veel meer vormen van onwaarheid. Denk aan vergissingen, verkeerd herinnerde feiten, het verzwijgen van relevante informatie en verschillende soorten figuurlijk taalgebruik. Wat voor soorten talige onwaarheden bestaan er zoal en hoe wordt hier tegenaan gekeken door wetenschap en maatschappij?
  • Alexander Pleijter, universitair docent journalistiek en nieuwe media, Universiteit Leiden en (mede)auteur van Nepnieuwsexplosie: desinformatie in de Nederlandse media

    Sinds een paar jaar staan nepnieuws en factcheckers in de belangstelling, maar al meer dan tien jaar geleden begonnen Peter Burger en Alexander Pleijter met Nieuwscheckers. Aanvankelijk om met studenten berichten over onderzoek en wetenschap uit de nieuwsmedia te factchecken. Later ook om berichten op sociale media en beweringen van politici te controleren. Alexander zal uitleggen hoe Nieuwscheckers is ontstaan en hoe het factchecken in zijn werk gaat.

Het webinar wordt ingeleid en voorgezeten door Mirjam Ernestus, hoogleraar psycholinguïstiek, Radboud Universiteit.

Meer informatie en aanmelden

U kunt zich aanmelden via deze link

Dit webinar is een vervolg op het gelijknamige symposium van de KNAW met o.a. Beatrice de Graaf en Piek Vossen. U kunt dat hier nog eens terugluisteren.