Programmareeks New Amsterdam Academy

On the move

Datum:
16 februari 2016 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 624 6380
Voeg toe:

Het Europa van de toekomst zal niet een Europa zijn zonder migratie. Integendeel, zoals vandaag de dag steeds duidelijker wordt is migratie een van de permanente vraagstukken waarvoor Europa zich gesteld ziet. Wat betekent dit voor het Europees recht en voor de mensenrechten in het bijzonder? 

En hoe beïnvloeden de huidige migratiestromen de arbeidsmarkt? Hoe kunnen we er voor zorgen dat het menselijke perspectief niet verloren gaat?

Deze avond gaan Godfried Engbersen (hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de KNAW), Thomas Spijkerboer (hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en kunstenares Olfa Ben Ali in op dit precaire vraagstuk. 

Massive influx of Syrian Kurdish refugees into TurkeyMassive influx of Syrian Kurdish refugees into Turkey by EC/ECHO via Flickr (license)

New Amsterdam Academy

Tijdens de New Amsterdam Academy zullen wetenschappers ingaan op de problemen van de 21e eeuw. Er zijn zes bijeenkomsten, over recycling, migratie, klimaatverandering, digitalisering, en veranderend burgerschap. Dit zijn natuurlijk niet problemen die alleen de aandacht van wetenschappers trekken. Ook kunstenaars proberen de manier waarop we deze maatschappelijke vraagstukken overdenken te veranderen. Daarom brengt de New Amsterdam Academy wetenschappers en kunstenaars van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten samen om tot verrassende inzichten te komen. Soms leidt dat tot consensus, maar even vaak zal er een interessante botsing van ideeën of benaderingswijzen ontstaan.

De bijeenkomsten vinden plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

 

  Logo Akademie van Kunsten