Programmareeks New Amsterdam Academy

Veranderend burgerschap

Datum:
19 april 2016 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 624 6380
Voeg toe:

Een lezing van Tine De Moor (Universiteit Utrecht en De Jonge Akademie) over de ‘commons’ en de deeleconomie als onderdeel van deze beweging. In een dialoog met Janneke Gerards, Christian Iaione en het publiek wordt bekeken we welke gevolgen deze ontwikkeling heeft voor het principe van gelijkheid als democratisch controlemechanisme en worden de bouwstenen verzameld voor een nieuwe invulling daarvan.

De Europese steden ondergaan veranderingen die worden gestuurd door de inwoners. Burgers vormen collectieven en maken zelf gezamenlijk hun stad, waarbij ze hun eigen sociale omgeving creëren en openbare voorzieningen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan energiecoöperaties, de herinrichting van parken of initiatieven in de zorg.

New Amsterdam Academy

Tijdens de New Amsterdam Academy zullen wetenschappers ingaan op de problemen van de 21e eeuw. Er zijn zes bijeenkomsten, over recycling, migratie, klimaatverandering, digitalisering, en veranderend burgerschap. Dit zijn natuurlijk niet problemen die alleen de aandacht van wetenschappers trekken. Ook kunstenaars proberen de manier waarop we deze maatschappelijke vraagstukken overdenken te veranderen. Daarom brengt de New Amsterdam Academy wetenschappers en kunstenaars van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten samen om tot verrassende inzichten te komen. Soms leidt dat tot consensus, maar even vaak zal er een interessante botsing van ideeën of benaderingswijzen ontstaan.

De bijeenkomsten vinden plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

 

  Logo Akademie van Kunsten