NRC Actueel: de prijs van bezuinigen

Datum:
15 april 2010 van 19:30 tot 21:00 uur
Locatie:
Trippenhuis KNAWKloveniersburgwal 29, Amsterdam
Voeg toe:

Nederland moet de komende jaren 29 miljard euro bezuinigen, dat is 1750 euro per persoon. Ambtelijke werkgroepen stelden voor om met name op de woningmarkt en in de zorgsector revolutionair in te grijpen.

Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Paul Schnabel reageren op de plannen. Welke keuzes moet Nederland gaan maken en wat merkt u ervan? Namens de KNAW spreekt Hans Chang en gespreksleider is Maarten Huygen, chef opinie NRC Handelsblad.

De sprekers

  • Hans Chang werd aan de Universiteit van Amsterdam opgeleid als experimenteel fysicus. Na zijn promotie in 1972 werkte hij bij NWO en het ministerie van OCW. Van 1985 tot juni 2009 was hij directeur van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), een nationaal opererende Nederlandse onderzoeksorganisatie op het gebied van het fundamenteel natuurkundig onderzoek. Vanaf de zomer van 2009 is hij algemeen directeur van de KNAW.
  • Paul Schnabel is directeur Sociaal Cultureel Planbureau. Hij studeerde sociologie aan de Universiteit Utrecht. Schnabel was medewerker wetenschappelijk bureau Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH), onderzoekscoördinator Stimezo Nederland en hoofd onderzoek Nederlands Centrum Geestelijke Volksgezondheid. Tevens was hij hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Utrecht en decaan Netherlands School of Public Health.
  • Sweder van Wijnbergen studeerde natuurkunde en econometrie en promoveerde in de economie aan het Massachusetts Institute of Technology. Momenteel is hij Hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was hoofdeconoom bij de Wereldbank, hoogleraar macro-economie aan de UvA en secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken.