Op uitnodiging

Observatie en oriëntatie in het gezichtsveld

Datum:
23 september 2019 van 11:00 tot 14:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

KNAW Lunchlezing door Andries Sanders, lid van Domein Gedrags-, Maatschappij- en Rechtswetenschappen en emeritus hoogleraar psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam.

In het dagelijks leven is het gezichtsveld van eminent belang. We observeren door fixatie van de ogen en we heroriënteren door het maken van een oogsprong - soms samen met een hoofdbeweging - gevolgd door een nieuwe fixatie. We doen dit met groot gemak en met verbluffende nauwkeurigheid. Een vraag is of er al observerend en heroriënterend een structuur in het gezichtsveld kan worden gevonden. Een tweede vraag is wat er eigenlijk gebeurt tijdens een fixatie; op welk moment is een fixatie ‘klaar’ en wordt de sprong naar een volgend fixatiepunt ingezet? Hoe wordt dit volgend fixatiepunt bepaald?

Dit soort vragen vormde door de jaren heen een hoofdlijn binnen het onderzoek van Andries Sanders. Het begon met zijn dissertatie, The selective process in the functional visual field, (1963) en werd veel later - na 1984 - nog in nader detail onderzocht; het onderzoek vloeide toen samen met een andere hoofdlijn, namelijk de vraag wat er gebeurt tijdens een keuzereactie.

In deze KNAW Lunchlezing wordt hiervan een brede schets gegeven, waarbij vakjargon zal worden vermeden. Sommige eigenschappen van het gezichtsveld en van keuzereacties kunnen ter plekke worden gedemonstreerd. Er wordt ook ingegaan op toepassingen, onder meer bij de inrichting van werkplekken.

Aanmelden

De bijeenkomst is uitsluitend toegankelijk voor leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten.

Leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten kunnen zich per e-mail aanmelden bij Linda Groen, via