Paradisolezing 2012: Hester Bijl: Gevleugelde wiskunde

Datum:
22 april 2012 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 623 5451
Voeg toe:

In deze Paradisolezing gaat prof. dr. ir. drs. Hester Bijl (aerodynamica, TU Delft) in op Gevleugelde wiskunde

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Informatie en kaartverkoop: Verstegen & Stigter, telefoon 020 623 5451 of www.verstigt.nl.

De overkoepelende titel van de Paradisolezingen 2012 luidt Complexiteit - Over de samenhang van systemen in de natuur, ons lichaam en het heelal.

Deze achttiende serie Paradisolezingen wordt georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van de vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.

Op zondag 22 april houdt wiskundige Hester Bijl de zevende Paradisolezing in de serie over complexiteit. In haar lezing spreekt Bijl - hoogleraar aerodynamica aan de TU Delft - over vliegen en rekenen.

Vliegen zijn  ware acrobaten in de lucht. Ze kunnen de moeilijkste manoeuvres uitvoeren. Daar kunnen wij voor de bouw van kleine, flappende vliegtuigjes nog een hoop van leren. Hester Bijl bespreekt in haar lezing hoe de vliegprestaties van allerlei soorten vliegen met zo efficiënt mogelijke wiskundige technieken kunnen worden bepaald.
Met deze gevleugelde wiskunde wordt de Delfly Micro ontwikkeld, een flappend vliegtuigje met een spanwijdte van slechts 5 cm.

Hester Bijl is hoogleraar aerodynamica aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Zij heeft een grote wetenschappelijke staat van dienst, kreeg in 2004 een Vidi-subsidie van NWO en was vijf jaar panellid bij het populair-wetenschappelijke tv-programma Hoe?Zo!.

De Paradisolezing van Hester Bijl begint zondag om 11.00 uur en duurt tot 12.00 uur.
Na de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie met de spreker.

De serie Complexiteit wordt georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van de vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.

Voor nadere informatie over de Paradisolezingen en andere activiteiten van Verstegen & Stigter kunt u contact opnemen met Roderick Hageman,
020 623 5451 of r.hageman@verstigt.nl.