Paradisolezing 2013: Prof. dr. Ewine van Dishoeck: Water en de bouwstenen voor het leven in het heelal

Datum:
27 januari 2013 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Telefoon:
020 623 5451
Voeg toe:

In deze Paradisolezing gaat prof. dr. Ewine van Dishoeck (moleculaire astrofysia, Universiteit Leiden) in op water en de bouwstenen voor leven in het heelal.

Sinds 15 jaar hebben astronomen overtuigend bewijs dat gasrijke, Jupiter-achtige planeten rond andere sterren cirkelen. Bijna duizend exoplaneten zijn inmiddels ontdekt. Maar hoe worden deze planeten gevormd, en hoe gewoon is het dat planetenstelsels ontstaan?  Lijken ze op ons eigen zonnestelsel, of zijn ze juist heel anders? Wat is de chemische samenstelling van het materiaal (water, organische verbindingen) waaruit de planeten worden gevormd? De elementen in ons lichaam, zoals koolstof en zuurstof, zijn gemaakt door kernfusie van waterstof en helium in het inwendige van sterren – 'wij zijn allemaal sterrenstof'. In de extreem
ijle ruimte tussen de sterren worden meer complexe verbindingen gevormd. Dankzij nieuwe krachtige telescopen kunnen astronomen deze eeuwenoude vragen nu eindelijk te lijf gaan.
De internationaal vermaarde astronome Ewine van Dishoeck neemt het publiek in haar Paradisolezing op 27 januari mee op reis langs deze kosmische vragen.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-.

De overkoepelende titel van de Paradisolezingen 2013 luidt AAP, NOOT, HIGGS - over de bouwstenen van het universum. In de Paradisolezingen 2013 bespreken acht gelauwerde Nederlandse wetenschappers elementaire deeltjes, sociale en neurologische bouwstenen en de ontwikkeling van het leven.

Deze negentiende serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.