Paradisolezing 2013: Prof. dr. Stan Bentvelsen: Higgs: wat en hoe

Datum:
10 februari 2013 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Telefoon:
020 623 5451
Voeg toe:

In deze Paradisolezing spreekt prof. dr. Stan Bentvelsen (experimenteel fysicus Nikhef-Universiteit van Amsterdam) over Higgs: wat en hoe

De ontdekking van het Higgs-deeltje is wellicht de belangrijkste ontwikkeling in de deeltjesfysica van de afgelopen 40 jaar. Deze ontdekking werd gedaan bij de LHC deeltjesversneller, die in staat is protonen met ongekende energie op elkaar te laten botsen. De afgelopen periode heeft deze versneller uitstekend gedraaid en gigantische hoeveelheden botsingen geproduceerd.
Deze botsingen zijn waargenomen met de ATLAS detector – de grootste microscoop van de wereld.

In zijn Paradisolezing zal Stan Bentvelsen ingaan op de vraag welke rol het Higgs-deeltje inneemt in ons begrip van materie en krachten op meest elementair niveau. Daarbij komt de ontwikkeling van het Standaard Model van elementaire deeltjes ter sprake, de verschillende krachten, en de onopgeloste vragen. Ook zal een link worden gelegd naar de kosmologie.
Vervolgens wordt het principe van de deeltjesversneller besproken en de verschillende technieken om de botsingen waar te nemen. Het verhaal gaat verder met de eerste botsingen bij de LHC, de eerste resultaten, en gaandeweg naar het aantonen van het Higgs-deeltje met een grote set aan meetgegevens, en de ultieme bekendmaking van deze ontdekking op 4 juli 2012.

Waar staan we nu en wat betekent deze ontdekking voor de deeltjesfysica? In het laatste gedeelte van zijn Paradisolezing zal professor Bentvelsen ingaan op deze vragen. Centraal hierbij staat het feit dat deze ontdekking niet het sluitstuk vormt van de natuurkunde, maar juist het begin betekent van een heel nieuwe en fascinerende periode in de fysica.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-.

De overkoepelende titel van de Paradisolezingen 2013 luidt AAP, NOOT, HIGGS - over de bouwstenen van het universum. In de Paradisolezingen 2013 bespreken acht gelauwerde Nederlandse wetenschappers elementaire deeltjes, sociale en neurologische bouwstenen en de ontwikkeling van het leven.

Deze negentiende serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.