Paradisolezingen 2014: Science of fiction

Prof. dr. Ron Fouchier over Pandemieën: rampenfilm of reëel gevaar

Datum:
12 januari 2014 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam
Voeg toe:

Lezing door prof. dr. Ron Fouchier (viroloog, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam): Pandemieën – rampenfilm of een reëel gevaar?

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, teleportatie, buitenaardse verschijnselen, dromen, pandemieën, insecten, breinwetenschap en onwaarschijnlijk onderzoek.

Ron Fouchier doet als hoogleraar Moleculaire Virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam onderzoek naar de evolutie van virussen. H7N9 vogelgriep, H5N1 vogelgriep, Mexicaanse griep - de ene dreiging volgt de andere. Na alle waarschuwingen leek het in 2009 nogal mee te vallen met die pandemie. In zijn Paradisolezing bespreekt Fouchier de pandemieën en pandemische dreigingen uit het verleden en heden. Hij vertelt hoe virussen overspringen van dieren naar de mens. Hoe virussen zich aanpassen aan hun nieuwe gastheer. Waarom sommige virussen ernstige symptomen geven en andere niet. En wat we kunnen doen om ons op pandemieën voor te bereiden. Recent zijn in Rotterdam experimenten gedaan om beter te begrijpen hoe uit vogelgriepvirussen nieuwe varianten kunnen ontstaan die door hoesten en niezen worden overgedragen. Over dit onderzoek is nogal wat commotie ontstaan. Moeten we dit onderzoek eigenlijk wel doen? Is het onderzoek
niet te gevaarlijk? Wat leren we ervan?

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Kaarten zijn te bestellen via de website van Paradiso.

Deze twintigste serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.