Paradisolezingen 2014: Science of fiction

Prof. dr. Vincent Icke over De tragiek van de lichtsnelheid

Datum:
2 februari 2014 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Voeg toe:

Lezing door prof. dr. Vincent Icke over de tragiek van de lichtsnelheid. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Vincent IckeAl sinds Christiaan Huygens weten wij dat snelheden relatief zijn. Ten opzichte van je fiets zit je stil, terwijl je zelf met fiets en al beweegt over de weg. Maar dat geldt niet voor het licht: dat beweegt altijd met een vaste snelheid ten opzichte van wat dan ook. Albert Einstein bewees: daaruit volgt dat de lichtsnelheid de grootst mogelijke snelheid is. Een klap voor de science fiction! De afstand tot de naaste buur van de Zon is al 4,2 jaar reizen met de lichtsnelheid. Het centrum van de Melkweg is 24.000 jaar verderop. Weg met de hele ruimte-santekraam. Maar wacht even – Einstein toonde ook aan dat tijd relatief is. Zou dat de redding kunnen zijn van literatuur, film en verdere fantasie?

Paradisolezingen 2014

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, teleportatie, buitenaardse verschijnselen, dromen, pandemieën, insecten, breinwetenschap en onwaarschijnlijk onderzoek.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Kaarten zijn te bestellen via de website van Paradiso.

Deze twintigste serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.