Paradisolezingen 2015

Helden van de wetenschap: Jelle Reumer over Georges Cuvier, van Montbéliard tot Montmartre

Datum:
3 mei 2015 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Telefoon:
0344 769 139
Voeg toe:

Lezing door prof. dr. Jelle Reumer (hoogleraar vertebratenpaleontologie UU) over zijn historische held Georges Cuvier, onder de titel Georges Cuvier, van Montbéliard tot Montmartre.

Baron George Cuvier

Baron George Cuvier (1769 - 1832) werd bekend als de grondlegger van de vertebraten-paleontologie, mede geïnspireerd door de vele fossielen die afkomstig waren uit de gipsen van Montmartre. Op wetenschappelijk gebied was hij een catastrofist: een aanhanger van de leer dat grote aardse processen door catastrofes zoals de zondvloed werden bepaald. De Brit Charles Lyell, een gradualist, was hierin zijn opponent. Na de ontdekking van de Chicxulubmeteoriet en de theorie van het punctuated equilibrium was het catastrofisme weer terug van weggeweest. Cuvier hechtte geen geloof aan wat we tegenwoordig evolutie noemen, en heeft in Nederland een bescheiden rol gespeeld door in Teylers Museum de ware aard van de zondvloedmens te onthullen: het bleek een salamander.

Over Jelle Reumer

Jelle Reumer (Hilversum, 1953) is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij studeerde biologie in Utrecht en promoveerde, eveneens in Utrecht, op een proefschrift over fossiele spitsmuizen. Vervolgens werkte hij als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Genève (Zwitserland) en het Academisch Ziekenhuis Utrecht om daarna naar Rotterdam te verhuizen. In 2005 werd hij aan de Universiteit Utrecht (faculteit Geowetenschappen) benoemd tot bijzonder hoogleraar in de vertebratenpaleontologie, een vakgebied dat hem naast zijn andere werk altijd is blijven bezighouden. Op het gebied van de paleontologie en aanverwante vakgebieden heeft hij een honderdtal wetenschappelijke publicaties op zijn naam.

Paradisolezingen 2015: Helden van de wetenschap

Door welke wetenschappers uit het verleden zijn onze huidige onderzoekers geïnspireerd? Acht vooraanstaande Nederlandse hoogleraren vertellen in deze nieuwe serie Paradisolezingen wie hun helden zijn en wat hun invloed op de wetenschap is geweest.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 12,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 10,- p.p.; studenten € 5,-. Kaarten zijn te bestellen via 0344 769 139 of  via www.verstegenstigter.nl.

Deze eenentwintigste serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.