Paradisolezingen 2015

Helden van de wetenschap: Frans van Lunteren over Galileo Galilei: heldendom en hoogmoed

Datum:
17 mei 2015 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Telefoon:
0344 769 139
Voeg toe:

Lezing door Frans van Lunteren (hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen UL en VU) over zijn historische held Galileo Galilei

Paradisolezingen 2015: Helden van de wetenschap

Door welke wetenschappers uit het verleden zijn onze huidige onderzoekers geïnspireerd? Acht vooraanstaande Nederlandse hoogleraren vertellen in deze nieuwe serie Paradisolezingen wie hun helden zijn en wat hun invloed op de wetenschap is geweest.

Galilei

Galilei is misschien wel de meest invloedrijke natuurwetenschapper aller tijden. Niet alleen veranderde hij voorgoed ons beeld van de hemel en onze opvattingen over beweging, hij veranderde ook de gangbare ideeën over wat wetenschap is en hoe je die kunt beoefenen. In al die nieuwe opvattingen stond hij bepaald niet alleen. Maar anders dan sommige tijdgenoten, wist hij zijn ideeën, en vooral zichzelf, duidelijk voor het voetlicht te brengen. De Sterrenboodschap van 1610 waarin hij zijn astronomische ontdekkingen openbaarde, maakten hem in een klap de beroemdste geleerde van Europa. Wie was deze buitengewoon creatieve dwarsdenker en ijdeltuit, en wat voor parallellen met de wetenschap van zijn tijd kunnen we vinden in de wetenschap van vandaag?

Over Frans van Lunteren

Wetenschapshistoricus Frans van Lunteren is hoogleraar in de geschiedenis van de natuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en tevens aan de Universiteit Leiden, waar hij een van de twee Teylers-leerstoelen bekleedt. Zijn onderzoek richt zich vooral op de uiteenlopende manieren waarop de natuurwetenschap en maatschappij elkaar beïnvloed hebben gedurende de laatste twee eeuwen. Daarnaast houdt hij lezingen over tal van thema’s uit de geschiedenis van de natuurwetenschappen vanaf de klassieke oudheid tot nu. 

Informatie en kaarten

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 12,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 10,- p.p.; studenten € 5,-. Kaarten zijn te bestellen via 0344 769 139 of  via www.verstegenstigter.nl.

Deze eenentwintigste serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.