Paradisolezingen 2017

Leven in ons heelal: Keerpunten in 14 miljard jaar kosmische evolutie

Datum:
28 mei 2017 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Telefoon:
0344 769 139
Voeg toe:

Paradisolezing door Marleen Kamperman, universitair hoofddocent polymeerchemie,Wageningen UR, Vliegen als een vogel, lijmen als een kokerjuffer – de natuur als uitvinder.

De natuur zit vol met dieren en planten waar de wetenschap met bewondering naar kijkt omdat ze fantastische eigenschappen hebben. Die eigenschappen hebben ze ontwikkeld om hun leefomgeving het hoofd te kunnen bieden. Neem de kokerjuffer: om zichzelf te beschermen bouwt hij een huisje in de vorm van een kokertje uit bouwmateriaal uit de omgeving. Om de stukjes schelp en steen aan elkaar te lijmen produceert hij een sterke onderwaterlijm.

Paradisolezingen 2017

Van de Oerknal naar de elementaire bouwstenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’.

Locatie

Zondagochtenden van 11.00 tot 13.00 uur, Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam.

Kaarten

Toegangskaarten kosten € 12,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 10,- p.p.; studenten € 5,-. Kaarten via www.verstegenstigter.nl.

Organisatie

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van VSNU, NEMO Science Museum , Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en VPRO.