Politiek Café Synthetische biologie

Datum:
17 januari 2013 van 15:00 tot 17:30 uur
Locatie:
Pavlov, Spui 173, Den Haag
Voeg toe:

Op donderdag 17 januari van 15.00 tot 17.30 uur organiseert het Rathenau Instituut een politiek café over synthetische biologie. Het instituut presenteert dan zijn rapporten ‘Politiek over leven. In debat over synthetische biologie’ en 'Geen debat zonder publiek'. De bijeenkomst wordt gehouden in Pavlov aan het Spui in Den Haag.

Synthetische biologie staat voor een nieuwe fase in de biotechnologie die tal van kansen biedt, maar ook potentiële risico’s met zich meebrengt en bovendien lastige ethische vragen oproept. Terwijl de synthetische biologie zich snel ontwikkelt, is het politieke en maatschappelijke debat daarover nog amper op gang gekomen. Om straks niet overvallen te worden, doen politieke en maatschappelijke organisaties er volgens het Rathenau Instituut goed aan om het debat niet alleen aan wetenschappers en het bedrijfsleven over te laten.

Nu is er nog een kans om de synthetische biologie in de gewenste richting te sturen. Daarmee kunnen deze organisaties medeverantwoordelijkheid nemen voor een maatschappelijk verantwoorde introductie van synthetische biologie. In de twee publicaties maken we onder andere de balans op van het huidige debat, de laatste ontwikkelingen en van omstreden maatschappelijke kwesties in de synthetische biologie.

Het Rathenau Instituut nodigt u van harte uit om u te laten informeren en inspireren, maar vooral ook om mee te discussiëren over de toekomst van de synthetische biologie in Nederland.

Programma 

15.00 uur

Welkom en introductie door Rathenau Instituut

15.10 uur

Biotecture - Synthetische Biologie in beeld

15.20 uur

Synthetische Biologie in de samenleving:
Prof. dr. Huub de Groot - Synthetische Biologie voor energie
Prof. dr. Jozef Keulartz - Maakbaarheid van natuur als omstreden ideaal

16.00 uur

Pauze

16.25 uur

Panel- en publieksdiscussie, o.l.v.
Prof. dr. Frans Brom
Met o.a.
Jan Wisse (NIABA),
Sijas Akkerman (Stichting Natuur & Milieu),
Henk Jochemsen (bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte Universiteit van Wageningen),
Koert van Mensvoort (Next Nature)

17.20 uur

Afsluiting & aanbieden rapporten door Jan Staman (directeur Rathenau Instituut)

17.30 uur

Netwerkborrel

 

Organisatie

Rathenau Instituut