KNAW-minisymposium

Rosetta’s rendez-vous: aanhaken bij een komeet

Datum:
27 mei 2014 van 18:00 tot 20:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0710
Voeg toe:

Medio 2014 zal ESA-ruimtesonde Rosetta in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko  worden gebracht. In november wordt de lander Philae neergelaten op de komeet. In dit mini-symposium lichtten de sprekers de unieke wetenschap en technologie van deze spectaculaire ruimterendez-vous nader toe.

Vernoemd naar deze Steen van Rosetta, die de geheimen van het hiërogliefenschrift prijs gaf, zal de ESA ruimtesonde Rosetta trachten de geheimen van de oudste bouwstenen van ons zonnestelsel te ontrafelen: de kometen. Rosetta zal de wetenschap 4,6 miljard jaar terug laten gaan en ons in staat stellen het bouwmateriaal op de constructieplaats van ons zonnestelsel hands on te analyseren: een periode waarin de planeten nog niet bestonden en slechts een schijf bestaande uit oergruis de zon omsloot.

De intentie om een dergelijk ruimteproject uit te voeren is al dertig jaar geleden vastgelegd in het ESA lange-termijn-wetenschapsprogramma Horizon 2000. In 1993 werd de bouw van de Rosettamissie formeel gestart, culminerend in een geslaagde lancering in 2004. Na een interplanetaire omzwerving van tien jaar is nu het jaar van de waarheid aangebroken.

Presentaties

icon_downl_generiek.gifCarsten Dominik (UvA): Het tijdperk van de kometen

icon_downl_generiek.gifFred Jansen (ESA/ESTeC): Rosetta de uitdagingen van een gedurfd project

icon_downl_generiek.gifHermann Böhnhardt (MPI, Göttingen): Living with the Rosetta Lander

icon_downl_generiek.gifMatt Taylor (ESA/ESTeC): Rosetta: getting close and personal with a comet

Prof. dr. Johan Bleeker, Universiteit Utrecht en lid van de KNAW (avondvoorzitter)