Samenvattingen Hoe communiceren robots en dieren?

Taal en muziek worden vaak gezien als specifiek menselijke communicatieve vaardigheden. Maar ook dieren communiceren met elkaar. En robots moeten soms met mensen samenwerken en communiceren. Wat zijn overeenkomsten tussen menselijke en niet-menselijke communicatie, en wat zijn verschillen?

Rineke Verbrugge, hoogleraar logica en cognitie, Rijksuniversiteit Groningen – Samenwerken met robots

Goede Kunstmatige Intelligentie zou niet de mens moeten vervangen, maar juist samenwerken met de mens, waarbij de sterke kanten van beiden tot hun recht kunnen komen. Wat heeft een team dat bestaat uit software actoren, robots en mensen nodig om gezamenlijk probleemen op te kunnen lossen? In ieder geval moeten de teamleden met elkaar kunnen communiceren. Deze presentatie verkent hoe zulke hybride teams gevormd kunnen worden en hoe hun communicatie eruit zou kunnen zien. En wat te doen als een teamlid opeens minder coöperatief blijkt te zijn dan gewenst?

Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie, Universiteit van Amsterdam – Muzikale dieren?

Onze menselijke vermogens om muziek te maken, waar te nemen en te waarderen zijn gebaseerd op een aantal natuurlijke eigenschappen, die zich ontwikkelen kunnen en door ons cognitief systeem en biologische aanleg begrensd worden. Sommige van deze eigenschappen zijn uniek menselijk, maar andere hebben we gemeen met andere dieren. Deze presentatie verkent in hoeverre Darwin gelijk zou hebben gehad met zijn aanname dat álle dieren melodie en ritme zouden kunnen waarnemen en waarderen. Had Darwin gelijk in de ogen van de hedendaagse wetenschap?

Claartje Levelt, hoogleraar eerste taalverwerving, Universiteit Leiden – Brabbelende dieren?

Vanaf een maand of acht beginnen baby’s te brabbelen. Na een periode van kreetjes, klinkerachtige klanken en bellenblaasgeluiden brengen ze combinaties van klinkers en medeklinkers ten gehore in een eenvoudige lettergreepstructuur, die opeens veel weg hebben van taal, zoals dadadadada en mamamama. Alle baby’s gaan door deze brabbelfase heen. Er zijn meerdere diersoorten die net als mensen alleen door interactie met vocaliserende soortgenoten hun 'taal' kunnen leren. Deze groep wordt dan ook als 'vocale leerders' bestempeld. Gaan vocale leerders, met name zangvogels, bepaalde vleermuissoorten en marmosets allemaal door een brabbelfase heen? Die vraag komt aan de orde in deze presentatie.