Schimmels in de biobased economie

Datum:
2 oktober 2016 van 12:00 tot 17:00 uur
Locatie:
Centraalbureau voor Schimmelcultures, Uppsalalaan 8, 3584 CT Utrecht
Voeg toe:

Schimmels worden veel toegepast in productieprocessen voor voedsel, kleding, brandstof, papier en wasmiddelen. Deze middag laat het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW) verschillende voorbeelden zien en kijkt naar wat de toekomst kan brengen.

Schimmels hebben onterecht een negatief imago bij het grote publiek. Zonder schimmels zou de wereld 'saai' zijn. Geen brood, wijn, bier, sojasaus, blauwschimmelkaas. Geen champignons en truffels. En wat zouden we moeten zonder penicilline, de grote ontdekking van Alexander Fleming. De toepassingen van schimmels en hun (bij)producten zijn eindeloos. En er valt nog veel meer te ontdekken zoals biobrandstof uit afval met behulp van schimmels.

Meer informatie

Website Weekend van de Wetenschap

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS)

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het beheert een wereldvermaarde collectie van levende schimmels en gisten. Het verricht taxonomisch en evolutiebiologisch onderzoek aan geselecteerde groepen uit het rijk der fungi en is een expertisecentrum voor mycologische vraagstukken voor wetenschap, geneeskunde, industrie en maatschappelijke groeperingen. Het instituut telt circa 90 medewerkers. Het CBS is gevestigd op het Universiteitscentrum De Uithof.

Logo CBS