ScienceBattle - Een spannende theaterwedstrijd tussen vier jonge wetenschappers

Datum:
12 december 2015 van 20:15 tot 22:00 uur
Locatie:
Theater De Weijer, De Raetsingel 1, Boxmeer
Voeg toe:

Een avond vol met leuke weetjes en knappe koppen. Het team van Science Battle houdt het hoofd er zeker bij: het publiek speelt bij de jurering namelijk de grootste rol.

U krijgt een korte inkijk in het dagelijkse onderzoeksleven van de wetenschapper. Drie promovendi vertellen in tien minuten hun verhaal. Presentator René Broeders opent de avond en loopt de actuele nieuwtjes uit de wetenschap door. Daarna komen de volgende onderzoeken aan bod:

Puberhersenen

Waarom wordt de ene puber een comazuiper, terwijl de andere netjes zijn huiswerk maakt? Barbara Braams (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar puberhersenen. Heb je een lastige puber of ben je er één? Maak je geen zorgen, want risicovol gedrag kan ook heel nuttig zijn.

Ganzen

Ganzen zijn trouwe partners, behalve als ze vreemd gaan. Soms kruisen ze met andere soorten. Jente Ottenburghs (Universiteit Wageningen) is gek op die beesten en doet onderzoek naar wat er gebeurt als er kruisingen ontstaan en deed een opmerkelijke ontdekking.

Longontsteking

Als je op leeftijd bent of tot de gevarenzone behoort kun je zo maar het loodje leggen door een longontsteking. Renske Raaphorst (Universiteit van Groningen) onderzoekt de bacterie die hiervoor verantwoordelijk is. Ze tuurt in het kleine organisme en ontdekte dat ze van binnen veel beter georganiseerd zijn dan verwacht.

Thuiswerken

Geregeld verschijnen er persberichten dat thuiswerken veel efficiënter is, maar deze berichtgeving blijkt doorgaans op niets gebaseerd. De vraag is dus of het klopt. Nick van der Meulen (Erasmus Universiteit) doet een uitgebreid onderzoek naar de effecten van thuiswerken en vertelt er op een zodanige manier over, dat u nooit meer hetzelfde achter uw thuisbureautje zit.

Meer informatie en kaarten

Website Theater De Wijer